Meteorológia a metrológia sú dve vedné disciplíny, ktoré spája podobný názov. Aj keď zdieľajú niektoré spoločné prvky, sú to dve odlišné oblasti s rôznymi zameraniami a metódami výskumu. V tomto článku sa pozrieme na rozdiely medzi meteorológiou a metrológiou a vysvetlíme si, čo každá disciplína skúma a akú úlohu zohráva v našom každodennom živote.
Načítať viac-
Meteorológia verzus metrológia
-
Meradlá v lekárňach a teploty pri skladovaní liečiv
Pri poskytovaní lekárenskej starostlivosti je držiteľ povolenia na poskytovanie lekárenskej starostlivosti povinný dodržiavať požiadavky správnej lekárenskej praxe. Požiadavky na správnu lekárenskú prax ustanovuje vyhláška MZ SR č. 129/2012 Z. z..
Načítať viac -
Analyzátory vlhkosti
Analyzátor vlhkosti sa používa na relatívne rýchle a presné stanovenie obsahu vlhkosti v testovaných materiáloch. Môžu sa testovať kvapaliny, prášky, pasty a tuhé látky. Použitie analyzátora vlhkosti umožňuje výrazné skrátenie času čakania na výsledok v porovnaní s tradičnou metódou.
Načítať viac -
Aký je rozdiel medzi gastro a kuchynskou váhou?
váhy do kuchyne síce môže na prvý pohľad vyzerať ako jednoduchá záležitosť, no v skutočnosti je pri ňom potrebné brať do úvahy viacero rôznych faktorov.
Načítať viac -
Váhy používané v laboratóriách
Laboratórne váhy, ako už ich názov napovedá sú zariadenia používané predovšetkým v laboratóriách zdravotníckych a farmakologických organizácií, ale tiež vo vedeckých a výskumných centrách. Ide o presné prístroje, ktorých hlavnou úlohou je získať čo najpresnejšie a opakovateľné údaje o hmotnosti látok.
Načítať viac -
Čo sú to závesné a žeriavové váhy (váhy tak trochu naopak)
Závesné váhy, sú váhy, ktoré fungujú opačne ako väčšina bežných váh. Ako je už z pomenovania váhy jasné, váha nie je položená, ale je zavesená. Namiesto tlakového zaťaženia funguje na princípe ťahu. Závesné váhy s váživosťou nad 0,5t sa zvyknú nazývať aj ako žeriavové váhy.
Načítať viac -
Čo znamená Tara a funkcia tarovania na váhe
V tomto článku si vysvetlíme čo je tara, čo je funkcia tarovania na váhach, ako sa používa tara na rôznych váhach a prečo je taká užitočná v praxi.
Načítať viac -
3 spôsoby ako odvážiť pivové KEG sudy
Pravidelná inventarizácia stavu nápojov vo vašom bare, reštaurácií, pohostinstve, krčme či v akomkoľvek inom zariadení, kde sa podávajú čapované alebo nalievané nápoje, patrí medzi základné princípy efektívneho fungovania každej gastro prevádzky.
Načítať viac -
Vlhkosť dreva a jeho meranie vlhkomerom
Drevo je hygroskopický materiál, čo znamená, že prirodzene obsahuje a absorbuje vodu. Čerstvé drevo, krátko po odpílení stromu, obsahuje spravidla 50 až 80% vody. Takéto drevo nie je vhodné na ďalšie spracovanie, je potrebné ho vysušiť. Čas sušenia závisí od typu dreva a podmienok sušenia.
Načítať viac